Pas på store filer

Når vi går på nettet, er det sjældent, at vi tænker over, hvor meget data vi bruger eller hvor store filer vi henter. Tiden løber oftest fra os, når vi sidder dybt koncentreret foran vores computer. Men måske burde vi overveje, hvordan vi bruger internettet – i hvert fald hvis vi benytter os af et mobilt bredbånd. Et mobilt bredbånd har en bestemt mængde data inkluderet, og den mængde forsvinder alt efter hvor meget data vi up- og downloader. Det er ikke tiden, der er afgørende for, hvor hurtigt vi bruger vores inkluderede mængde data, men derimod hvor mange antal MB vi henter eller sender.

Nu tænker du måske, at du tjekker Facebook tit eller opdaterer din mail-indbakke ofte, men det er ikke handlinger som disse der gør, at du hurtigt løber tør for data. Det er derimod, hvis du henter store filer.

Hvad er store filer?

Store filer kan være mange ting, men typiske dataslugere er videoer, film og spil. Der er meget data i en video, og det kræver også en hel del data fra dit abonnement. Eksempelvis bruger en YouTube-video på 3 minutter næsten 11 gange så meget data som TV2’s forside. Der kan altså hurtigt blive brugt en stor mængde data, hvis du er typen, der godt kan lide at kigge efter sjove videoer på YouTube.

Spil er også en datasluger, og her skal du være opmærksom, hvis du har børn i huset, der benytter sig af det mobile bredbånd. Børn er vilde med at spille, og de tænker sjældent over, at de online spil de spiller, bruger en masse data. Derfor kan det være en god idé at bede dine børn om at spørge om lov, inden de spiller spil på nettet, hvis de benytter sig af et mobilt bredbånd, da det ellers hurtigt kan blive tømt for inkluderet data.